Menu
EUR
Wat maakt een stof ‘Canvas’?

Wat maakt een stof ‘Canvas’?

Van katoen worden vele verschillende stoffen gemaakt, zoals in onze groothandel te zien is. Elke stof heeft zijn eigen specifieke kenmerk ondanks dat ze allemaal van biologisch katoen zijn gemaakt. Maar wat zijn deze verschillen en welke stof maakt het nu net die ene stof? In deze blog lichten we de mooie stof ‘Canvas’ toe. Een stof die wij zowel per rol verkopen als in veel producten als tassen en toilettassen verwerken.  

Om bij het begin te beginnen, wat zijn de kenmerken van Canvas?

Canvas is een stevige en slijtvaste stof. De stof werd oorspronkelijk veel gemaakt van hennepvezels, maar tegenwoordig vaak van katoen. Logischerwijs is de canvas die Bo Weevil in de groothandel verkoopt, gemaakt van biologisch katoen. De stof kenmerkt zich mede door de specifieke binding, de panamabinding, waarin deze is gemaakt. De stof is duurzaam en veelzijdig.

Katoenen canvas wordt vaak gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals schildersdoeken, tassen, schoenen, zeilen, kleding en meubelbekleding. Het kan in verschillende diktes worden geweven, van lichtgewicht tot zwaargewicht, afhankelijk van het beoogde gebruik.

Tevens staat canvas bekend om het vermogen om goed bedrukt te worden. Dit is natuurlijk een erg goede bijkomstigheid voor het personaliseren van producten.

Kenmerkend van canvas is dus zijn panamabinding. Wat is een panamabinding?

De basis van een panamabinding is een platbinding, hierbij worden de ketting- en inslagdraden afwisselend onder en over elkaar gelegd. Hierdoor ontstaat een zeer regelmatige, strakke en sterke stof, zoals een canvas. Bij een panamabinding worden twee of meer inslagdraden onder éen of twee kettingdraden geweven.

Deze binding wordt vaak gebruikt voor het maken van kledingstukken zoals broeken, jassen, en rokken vanwege de duurzaamheid en de eigenschap om goed vorm te behouden. De stof is stevig maar toch soepel, waardoor het comfortabel is om te dragen. Ook wordt het gebruikt voor het produceren van accessoires zoals tassen, rugzakken en andere items die stevigheid en stabiliteit vereisen. Panamabinding staat bekend om zijn veelzijdigheid, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen in de mode- en accessoiressector.

Zijn er verschillende kwaliteiten canvas beschikbaar?

Zoals van elke stof, zijn er verschillende kwaliteiten canvas beschikbaar. Deze kwaliteit wordt bepaald door de volgende factoren:

  • Materiaal: de canvas in onze groothandel zijn gemaakt van biologisch katoen. De kwaliteit katoen (lange-vezels vs korte-vezels) hebben invloed op de duurzaamheid en sterkte van de stof. Bo Weevil heeft canvas van lange vezels.
  • Weefkwaliteit: hoe strakker de stof is geweven, des te sterker is de stof.
  • Gewicht: er zijn verschillende gewichten, aangegeven als gram per vierkante meter (g/m² of gsm), die de sterkte van de stof bepalen.

Welke doekgewichten worden er voor Canvas gebruikt en waarom?

Het gewicht van canvasstof verwijst naar de dichtheid van de stof, gram per vierkante meter (g/m²). Dit gewicht varieert en wordt meestal uitgedrukt in categorieën van lichtgewicht, middengewicht en zwaargewicht, afhankelijk van het aantal grammen per vierkante meter.

  • Lichtgewicht canvas: Dit kan variëren van ongeveer 135 tot 240 g/m². Lichtgewicht canvas wordt vaak gebruikt voor kleding, tassen, en andere toepassingen waar flexibiliteit en soepelheid gewenst zijn.
  • Middengewicht canvas: Dit varieert meestal van 270 tot 410 g/m². Middengewicht canvas is steviger en duurzamer, geschikt voor toepassingen zoals schildersdoeken, outdoor uitrusting en stevigere tassen. Alle tassen, behalve de strandtas, bij Bo Weevil zijn gemaakt van middengewicht canvas.
  • Zwaargewicht canvas: Dit weegt over het algemeen meer dan ongeveer 410 g/m². Zwaargewicht canvas is extreem sterk en wordt gebruikt voor toepassingen waar uitzonderlijke duurzaamheid nodig is, zoals zeilen, tenten, dekzeilen, industriële bekleding en dergelijke. Bij Bo Weevil zijn de strandtas en toilettas M in naturel en met prints gemaakt van een zwaargewicht canvas.

 

In ons assortiment zijn de meeste tassen gemaakt van canvas vanwege de stevigheid, maar enkele tassen zijn gemaakt van poplin. Wat is het verschil in de stoffen poplin en canvas?

Poplin en canvas verschillen aanzienlijk in structuur, weefsel, textuur en gebruik.

  1. Weefconstructie: Poplin is een fijne, lichte katoenen stof die geweven is in een platbinding. Dit betekent dat de inslag- en kettingdraden afwisselend over elkaar worden gelegd, wat resulteert in een glad en gelijkmatig oppervlak. Canvas daarentegen wordt geweven in een panamabinding, wat resulteert in een stevig doek met een grovere textuur.
  2. Textuur: Poplin heeft een glad en zijdeachtig oppervlak, terwijl canvas een grovere, stevigere textuur heeft vanwege zijn specifieke weefconstructie.
  3. Gewicht: Over het algemeen is poplin een lichtgewicht stof, terwijl canvas in verschillende gewichten kan voorkomen, van licht tot zwaar.

Kort samengevat: poplin is een lichtgewicht, gladde stof met een fijne textuur en wordt vaak gebruikt voor kleding, terwijl canvas een stevige stof is met een grovere textuur en wordt gekozen vanwege zijn duurzaamheid en geschiktheid voor zwaardere toepassingen. Mind you, ook de tassen van poplin zijn sterk. Uiteindelijk geloven wij te allen tijde in duurzame producten, die lang mee gaan, dus ook de tas gemaakt van poplin.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Factuur
Kies uw taal

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »