Menu
EUR
Duurzame certificaten voor textiel

Duurzame certificaten voor textiel

Steeds vaker worden producten voorzien van een label met een logo van een certificering. Elk certificering heeft zijn eigen focus; het materiaal, de productiemethode, de arbeidsomstandigheden. Je ziet soms de bomen door het bos niet meer en daarom hebben we de focusgebieden op een rijtje gezet.

 

FAIRTRADE CERTIFICAAT

 • Fairtrade richt zich op het waarborgen van eerlijke handel en betere arbeidsomstandigheden voor boeren en arbeiders, voornamelijk in ontwikkelingslanden.
 • Het Fairtrade-certificaat garandeert dat de producenten een eerlijke prijs ontvangen voor hun producten, dat er geen sprake is van kinderarbeid en dat bepaalde sociale en milieucriteria worden nageleefd.
 • Fairtrade-certificering is niet specifiek gericht op biologische productie, hoewel sommige Fairtrade-producten ook biologisch kunnen zijn.

 

OEKO-TEX

Oeko-tex heeft er verschillende certificaten. Het meest voorkomende en bekendste certificaat is Oeko-tex Standard 100. Deze standard houdt het volgende in:

 

 • Oeko-Tex Standard 100 richt zich op het gebied van veiligheid en het minimaliseren van schadelijke stoffen in textielproducten. Hiermee wordt een waarborg gegeven van de veiligheid van textielproducten voor de consument door te testen op schadelijke stoffen zoals zware metalen, pesticiden, allergenen, enz.
 • Oeko-Tex 100 houdt rekening met de chemische inhoud van de materialen en producten en stelt grenswaarden vast voor meer dan 100 schadelijke stoffen.
 • Het certificeringsproces omvat testen op alle stadia van de textielproductie, van ruwe materialen tot afgewerkte producten.
 • Het is niet gericht op biologische productie van grondstoffen.

Naast de Oeko-tex Standard 100 heeft OEKO-TEX ook deze certificaten voor textiel:  

 • OEKO-TEX® MADE IN GREEN focust zich op een traceerbaar productlabel voor alle soorten textiel- en leerproducten die zijn vervaardigd in milieuvriendelijke faciliteiten onder veilige en sociaal verantwoorde werkomstandigheden. Het MADE IN GREEN-label verzekert consumenten dat het product is gemaakt van materialen die zijn getest op schadelijke stoffen. Made in Green richt zich ook op het communiceren van informatie over de productieketen en traceerbaarheid van het product.
 • OEKO-TEX® ORGANIC COTTON focust zich op een zorgzame benadering van ons milieu en uw gezondheid. Voor de organic cotton-certificering mag er in het gehele productieproces geen gebruik gemaakt worden van genetisch gemodificeerd materiaal¸ pesticiden en andere schadelijke stoffen, van landbouwgrond tot eindproduct.
 • OEKO-TEX® STeP staat voor Sustainable Textile & Leather Production en is een modulair certificeringssysteem voor productiefaciliteiten in de textiel- en leerindustrie. Het doel van STeP is om op de lange termijn milieuvriendelijke productieprocessen te implementeren, de gezondheid en veiligheid te verbeteren en maatschappelijk verantwoorde arbeidsomstandigheden op productielocaties te bevorderen.

 

GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD (GOTS)

 • GOTS is een wereldwijd erkende standaard voor biologische textielverwerking.
 • Het richt zich op het waarborgen van ecologische en sociale duurzaamheid gedurende de hele textielproductieketen.
 • GOTS richt zich op het waarborgen van criteria zoals het gebruik van biologisch geteelde vezels, milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde productieprocessen, beperking van schadelijke stoffen en naleving van strenge sociale criteria.
 • GOTS-certificering wordt toegekend aan producten die voldoen aan deze uitgebreide normen voor duurzaamheid en ethische productie.

 

Wat is het verschil tussen GOTS en Fairtrade?

GOTS richt zich op biologische productie met aandacht voor duurzaamheid en sociale criteria, terwijl Fairtrade zich richt op het waarborgen van eerlijke handel en betere arbeidsomstandigheden voor producenten, zonder zich specifiek te richten op biologische productie.

Wat is het verschil tussen GOTS en Oeko-tex Standard 100?

Oeko-Tex Standard 100 richt zich voornamelijk op de veiligheid en het minimaliseren van schadelijke stoffen in textielproducten. GOTS-certificering richt zich op de duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid gedurende de gehele productieketen van textiel.

Wat is het verschil tussen GOTS en OEKO-TEX MADE IN GREEN?

Over het algemeen is het belangrijkste verschil tussen GOTS-certificering en OEKO-TEX Made in Green-certificering de focus en de reikwijdte van hun respectievelijke normen. GOTS is breder en omvat duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid over de hele productieketen, terwijl OEKO-TEX Made in Green zich meer richt op veiligheid, schadelijke stoffen en transparantie in de productieketen.

Bo Weevil is al tientallen jaren GOTS gecertificeerd. Wij zijn van mening dat dit certificaat het hele spectrum van de productieproces van textiel zowel mileu als mens in ogenschouw neemt. In de certificering wordt gekeken naar katoenteelt in samenspraak met de bio-diversiteit, eerlijk loon voor de werknemers, veilige werkomstandigheden op het land en in de ateliers, geen kinderarbeid en geen giftige afvalstromen gedurende het productieproces. Daar staan wij voor.

Factuur
Kies uw taal

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »