Menu
EUR
  • Groothandel biologisch katoen
  • Betaalbare prijzen
  • Levering uit voorraad
  • Prijzen zichtbaar voor geregistreerde klanten

Biologisch katoen - Algemene informatie

Biologische katoen wordt verbouwd op plantages waar de boeren uitsluitend gebruik maken van natuurlijke grondstoffen en methodes. Er wordt op de velden geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De katoen wordt met de hand geplukt en op de katoenvelden worden regelmatig andere gewassen verbouwd om zo verschraling van de grond te voorkomen.

Biologische stoffen en GOTS certificering

Alle stoffen die door Bo Weevil geleverd worden zijn gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen. Op het etiket op de rol staat de afkorting GOTS (Global Organic Textile Standard) en ons nummer CU005007. Omdat aan de stof geen GOTS-keurmerk bevestigd kan worden en daardoor op de stof zelf niet zichtbaar gemaakt kan worden dat het om een gecertificeerde stof gaat, kan bij levering door ons een verklaring afgegeven worden. In deze verklaring staan alle gegevens die terug te leiden zijn naar de geleverde stof en dit wordt bij de jaarlijkse controle van Control Union geverifieerd. Ons GOTS-certificaat vind je hier.

Transactiecertificaten

Met transactiecertificaten is aan te tonen dat elke stap in de productieketen de gecertificeerde stoffen en producten is uitgevoerd volgens de richtlijnen van GOTS. Als jouw bedrijf GOTS-gecertificeerd is en je wilt producten met je eigen GOTS-label verkopen, dan heb je transactiecertificaten voor de Bo Weevil stoffen of producten nodig. Die certificaten kun je aanvragen binnen 3 maanden na de factuurdatum. Alle aankopen binnen 3 maanden kunnen op één transactie-certificaat vermeld worden en de kosten per certificaat zijn 45 euro. Voor meer informatie verwijzen we naar de richtlijnen van GOTS.

Duurzame kwaliteit

De meeste stoffen worden in Turkije gebreid en geweven en zijn van de Turkse Bergama katoen gemaakt. We laten deze katoen tot zijn recht komen en maken er kwalitatief hoogwaardige stoffen van. 

Tijdens kwaliteitscontrole neemt de producent uit verschillende rollen een monster. Dit is helaas noodzakelijk. Het kan dus voorkomen dat je een gat in de stof tegenkomt.

Natural kwaliteiten

Alle 'natural' Bo Weevil stoffen zijn alleen gewassen en ongebleekt. De stof heeft een natuurlijke kleur en vaak zie je nog wat pitjes van de katoenplant in de stof zitten.
Extra voordeel: deze stoffen zijn doorgaans goed geschikt voor mensen met een (huid)allergie.

Nabehandeling, verfstoffen

Stoffen worden gebleekt met waterstofperoxide en geverfd met toegestane, synthetische verfstoffen. Tijdens de productie mag onder meer geen gebruikt gemaakt worden van zware metalen, AZO verfstoffen en geen formaldehyde. Afval wordt hergebruikt of op verantwoorde wijze verwijderd.

De verfstoffen die gebruikt worden voor onze stoffen zijn low-impact reactieve verfstoffen. Het zijn synthetische verfstoffen. Control Union staat het gebruik van synthetische verfstoffen van geselecteerde producenten toe, mits het verfproces en de afvalsystemen voldoen aan de normen. De echtheden van synthetische verfstoffen zijn beter dan de echtheden van natuurlijke verfstoffen, wat de duurzaamheid van een kledingstuk ten goede komt.

Control Union voert jaarlijks controle uit in de fabrieken en ateliers waar onze stoffen en kleding geproduceerd worden.

Ter verduidelijking nog een beschrijving van een aantal kleuren:

  • Off-white: Het doek is gewassen en gebleekt met waterstofperoxyde volgens de GOTS-normen. Daardoor is de stof lichter van kleur dan de ‘natural’ kleurvariant.
  • Optisch wit: Tijdens de nabehandeling in het productieproces zijn optische witmakers toegevoegd voor een extra witte kleur; alles volgens de GOTS-normen zoals hierboven beschreven.
  • Cream en alle andere kleuren: Dit zijn verftinten. Het doek is gewassen en gebleekt met waterstofperoxyde en dan geverfd; alles volgens de GOTS-normen zoals hierboven beschreven.

Wassen, strijken, krimp

Onze stoffen zijn gewassen en mechanisch voorgekrompen, en zo nabehandeld dat er bij 40 graden wassen maximaal 5% krimp kan ontstaan. Meestal is het 3-4%. Uit milieuoverweging adviseren we om niet te bleken, niet chemisch te reinigen en aan de lijn te drogen. Bleken is sowieso hopeloos ouderwets (waarom staat het überhaupt nog op een etiket vraag je je af). De stof kan wel naar de stomerij, maar daar worden chemicaliën gebruikt (en je krijgt er altijd een plastic hangertje en zakje omheen, die je nooit meer gebruikt). Bij het wasadvies zie je daarom vrijwel altijd ons advies om niet chemisch te reinigen. Maar het kan meestal wel. 
In de wasdroger drogen is echt niet zo verstandig: niet voor je energierekening, niet voor de krimp, maar de stof slijt er ook sneller door.
Strijken kan natuurlijk, liefst op een zo laag mogelijke stand, een of twee puntjes.

Monstermeters

We adviseren om monstermeters te bestellen en monsters te maken om er zeker van te zijn dat de stof aan je verwachtingen voldoet. Deze service wordt geleverd door onze partner Pure Fabricz. Bij elke stof in onze webshop vind je een link die direct verwijst naar de juiste pagina in de webshop van Pure Fabricz. Hier kun je elke gewenste metrage bestellen.

Hele rollen en stofstalen kun je direct bij Bo Weevil bestellen. 

Beschikbaarheid

We doen er alles aan om alle stoffen op voorraad te hebben. Het kan echter gebeuren dat stoffen onverwacht snel verkopen en daardoor op zijn voor we nieuwe hebben kunnen laten maken. Van begin tot het eind duurt het produceren van een stof ongeveer 2 maanden. Check dus op tijd bij ons of we een stof voorradig hebben. Zeker als het om een grotere hoeveelheid gaat. 

Condities

Biologische stoffen moeten anders behandeld worden dan conventionele stoffen. Bijvoorbeeld omdat de productie-runs van weven en breien kleiner zijn. Daardoor kunnen er meer imperfecties zijn in de stof. Als gevolg van low-impact hulpstoffen en verwerkingstechnieken die gewoon zijn in milieuvriendelijke productie kunnen vlekken of onregelmatigheden in de stof voorkomen. Uiteraard doen we er alles aan om de best mogelijke kwaliteit te leveren zonder de integriteit van het biologische stoffen te schenden. Maar houd er rekening mee dat dit mogelijk is als je stoffen bij ons bestelt.

Bo Weevil is niet aansprakelijk voor producten die gemaakt zijn van onze stof. Alle producten gemaakt van Bo Weevil stoffen zijn geheel voor de verantwoordelijkheid van de ontwerper of eigenaar van het product en Bo Weevil is niet aansprakelijk voor juridische maatregelen als gevolg van het product.

Let op: retouren worden niet geaccepteerd als de stoffen zijn gesneden of anderszins verwerkt. Alle verkopen zijn dan definitief.

Wensen?

Onze collectie groeit. We willen graag je input. Laat ons weten wat je nodig hebt, dan gaan we op zoek naar de biologische stoffen die jij zoekt: [email protected]

Factuur
Kies uw taal

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »