Menu
EUR
Buisbreisel, wat is dat?

Buisbreisel, wat is dat?

Alle gebreide stoffen in ons assortiment, worden gemaakt op een rondbreimachine en hier komt de term buisbreisel vandaan. Rondbreimachines kunnen een enkele set breinaalden hebben of twee sets, en worden enkel- of dubbelbedsbreimachines genoemd. Hier komen we later op terug.

Wat is het kenmerk van een rondbreimachine?

Het kenmerk van een rondbreimachine is dat de stof die op een rondbreimachine wordt gebreid in de vorm van een buis van de machine afkomt. Daarom wordt dit ook wel buisbreisel genoemd. Na het breien gaat de stof het nabehandelings- of finishing proces in. Tijdens dit proces heeft het doek nog steeds de vorm van een buis. Pas na het wassen wordt het in de lengte opgeknipt, en verder als enkele laag stof verwerkt.

 

Wat is het verschil in enkel- en dubbelbeds rondbreimachine?

Enkelbeds rondbreimachine:

Typisch voor enkelbeds rondbreisels is dat de stekenrijen niet horizontaal zijn als het breisel van de machine afkomt, maar diagonaal. Dat wordt over het algemeen niet zo mooi gevonden. Door een mechanisch bewerking worden de stekenrijen in horizontale richting getrokken, en in die toestand gefixeerd.

Een andere kenmerk van enkelbeds rondbreien is dat voor- en achterzijde van de stof verschillend zijn. Dit heeft invloed op de wijze van verwerken van de stof. Een voorbeeld hiervan is de single jersey, veel gebruikt voor T-shirts; aan de voorkant zie je vooral een lengtestructuur, aan de achterkant zie je golfjes. De zijde met de golfjes wordt over het algemeen aan de binnenkant verwerkt. Een ander voorbeeld is de sweaterstof; hierbij wordt de stof aan de achterkant met naaldjes bewerkt waardoor er een ‘wollige’ oppervlakte ontstaat. Bij de verwerking van de stof wordt het gladde oppervlakte meestal aan de buitenzijde verwerkt en de geruwde zijde aan de binnenkant.

Op dit filmpje is een eenvoudig voorbeeld te zien van een enkelbeds rondbreimachine: https://nl.pinterest.com/pin/526428643944546487/. In het filmpje zie je geen industriële methode maar het geeft wel een idee van de totstandkoming van een buisbruisel.

Alle gebreide stoffen in ons assortiment, behalve ribbing en interlock, zijn op een enkelbeds rondbreimachine gebreid. Het gaat dan om de volgende stoffen: single jersey, sweater, gebreide badstof en velours.

Dubbelbeds rondbreimachine:

De techniek van het breien op dubbelbeds rondbreimachines is anders: er wordt afwisselend op het voor-en achterbed een steek gebreid. Daardoor ontstaan er ribbels in de lengterichting. Deze constructie zorgt voor grote rek in de breedte, en de voor en achterzijde van het doek zijn gelijk.

In het assortiment van Bo Weevil worden ribbing en interlock op een dubbelbeds-rondbreimachine gebreid.

 

Wat is een rib 1x1?

Rib 1x1 staat voor ribbreisel 1x1, zoals gezegd wordt een ribbreisel op een dubbelbeds breimachine gebreid. Bij een rib 1x1 wordt om en om één steek op het voorbed en één steek op het achterbed gebreid. Bij een rib 2x2 zijn het twee steken op het voorbed en twee steken op het achterbed. Hierdoor ontstaat er een bredere rib dan bij de rib 1x1.

In ons assortiment is de enige gebreide stof met een rib 1x1, de boordstof 1x1 met elastaan.

Mochten er vragen zijn, dan horen wij dat graag.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Factuur
Kies uw taal

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »