Menu
EUR
  • Groothandel biologisch katoen
  • Betaalbare prijzen
  • Levering uit voorraad
  • Prijzen zichtbaar voor geregistreerde klanten

Waarom biologisch katoen?

Bo Weevil kiest voor biologisch katoen! Omdat het een duurzame optie is, goed voor mensen en de aarde. Hieronder leggen we uit waarom.

Katoen is een bekende en geliefde natuurlijke vezel die wereldwijd wordt verbouwd op ongeveer 40 miljoen hectare landbouwgrond, oftewel ongeveer 3% van alle landbouwgrond. De grootste katoenproducenten zijn China, de Verenigde Staten, India, Pakistan en Brazilië. Helaas kleven er aan de gangbare productie van katoen veel bezwaren, zoals het gebruik van pesticiden en de slechte arbeidsomstandigheden van boeren en naaisters.

In de eerste jaren van de katoenteelt zijn niet veel pesticiden nodig, maar door onverantwoord en grootschalig gebruik worden insecten resistent en zijn na enkele jaren meer en zwaardere insecticiden nodig. Bovendien leidt het gebruik van chemicaliën en kunstmest en het onzorgvuldig omgaan met de bodem vaak tot bodemverontreiniging en erosie, waardoor percelen verloren gaan voor landbouw.

Biologische katoen is een beter en verantwoordelijker alternatief op de conventionele katoen. Biologische landbouw gebruikt methoden die ecologisch, economisch en sociaal duurzaam zijn. Er worden geen landbouwchemicaliën en kunstmest gebruikt, maar in plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van gewasrotatie en natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Dit leidt tot een hogere biodiversiteit en gezondere bodems.

Biodiversiteit is essentieel om onze voedselsystemen in stand te houden. Door intensief landgebruik zijn woongebieden voor wilde dieren en planten verminderd, wat een bedreiging vormt voor voedsel, levensonderhoud, gezondheid en milieu. Biologische landbouw kan deze bedreiging tegengaan en juist de biodiversiteit ondersteunen door planten en dieren de mogelijkheid te bieden op het landbouwgebied te leven. Landbouw en wilde soorten planten en dieren kunnen in harmonie samenleven, wat het behoud van een gezonde bodem stimuleert.  

De verwerking van katoen heeft ook een grote invloed op het milieu. De chemicaliën die gebruikt worden vervuilen de lucht en waterwegen en kunnen huidproblemen veroorzaken bij medewerkers van de productie en consumenten. Biologische katoen wordt verwerkt zonder gebruik van schadelijke chemicaliën, waardoor het veiliger is voor het milieu en de mensen die ermee werken en de consument.

Duurzaam katoen

Biologische katoen wordt geteeld zonder gebruik van synthetische pesticiden en kunstmest die schadelijk kunnen zijn voor de bodem en het grondwater. In plaats daarvan worden natuurlijke methoden gebruikt om plagen en ziektes te bestrijden, zoals het planten van andere gewassen tussen de katoenplanten om insecten af te weren, en het gebruik van natuurlijke compost en meststoffen om de bodem vruchtbaar te houden.

IFOAM is de internationale koepelorganisatie voor biologische producenten en zij hanteren vier kernwaarden van biologische productie:

  • Gezondheid - voor de aarde, planten, dieren en mensen die tijdens de teelt en de verwerking in aanraking komt met biologische katoen.
  • Ecologie – hierbij rekening houden met natuurlijke kringlopen en de omgeving.
  • Rechtvaardigheid – Rechtvaardig omgaan met elkaar, dieren, het milieu.
  • Sociale verantwoordelijk - Werken volgens het voorzorgsprincipe. Veel producenten van biologisch katoen werken samen met lokale boeren en gemeenschappen, en zorgen voor een eerlijke beloning en betere werkomstandigheden voor de boeren en arbeiders geen risico’s nemen ten koste van mens en milieu en samenwerking tussen lokale gemeenschappen.

Kortom, biologische katoen is een duurzamer en veiliger alternatief voor gangbare katoen, dat bijdraagt aan een gezondere biodiversiteit en een beter milieu. En doordat biologische katoen vaak geproduceerd wordt onder eerlijke en ethische omstandigheden krijgen de boeren en arbeiders een eerlijke beloning. Dit draagt bij aan een duurzamere en rechtvaardigere samenleving. Beter voor de aarde en de mens!

Factuur
Kies uw taal

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »