Menu
EUR
  • Groothandel biologisch katoen
  • Betaalbare prijzen
  • Levering uit voorraad
  • Prijzen zichtbaar voor geregistreerde klanten

UPV Textiel

Vanaf 1 juli 2023 is de ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’ (UPV) ingevoerd door de Rijksoverheid. Dit houdt in dat producenten verantwoordelijk zijn voor hun textielproducten in de afvalfase: de fase waarin de consument, de gebruiker van het textiel, het niet meer hoeft. Producenten van textiel moeten er dan voor zorgen dat het textiel wordt ingezameld, zodat het weer hergebruikt en gerecycled kan worden.

De regels gelden voor alle producenten, die nieuw textiel verkopen in Nederland. Het gaat om een aantal soorten textiel:

  • kleding, bijvoorbeeld shirts, truien en broeken;
  • bedlinnen, bijvoorbeeld dekbedovertrekken en hoeslakens;
  • tafellinnen, bijvoorbeeld tafelkleden;
  • huishoudlinnen, bijvoorbeeld handdoeken en theedoeken.

De maatregel heeft dus ook betrekking op Bo Weevil.

Doel van de maatregel UPV

Het doel van de maatregel is om de negatieve impact van textiel op het milieu tegen te gaan en meer textiel te hergebruiken en recyclen. 

De algemene tendens is namelijk: ‘De impact van textiel op het milieu is namelijk groot. Om textiel te maken, is er veel land, water en energie nodig en worden er veel chemicaliën gebruikt. Daarnaast neemt het textielafval toe. In Nederland komt meer dan 50% van het textiel bij het huishoudelijk restafval terecht. En dat wordt naar verwachting nog meer, omdat er steeds meer textiel wordt gemaakt en gekocht. Ook wordt kleding minder lang gedragen en minder vaak hergebruikt.’ (bron: rijksoverheid.nl)

Bo Weevil vindt deze tendens zeer zorgelijk. En dat klinkt wellicht raar als textielproducent, maar wij geloofden ruim 30 jaar geleden al dat het anders kon. De oprichter is toen niet voor niks een voorloper geweest met het opzetten van teelt van biologisch katoen. Juist om het gebruik van chemicaliën terug te dringen en watergebruik zo efficiënt mogelijk in te zetten, zodat de hele biodiversiteit in balans blijft.

De tendens dat consumenten meer kleding kopen en korter dragen, heeft ook met modegrillen te maken, oftewel fast fashion. Het continu verleiden van de consument om meer en vaker te kopen, is het bestaansrecht van vele modemerken. Bo Weevil is voorstander van consuminderen en meer ontwikkeling van producten van duurzame materialen.

Het idee dat er meer producten gerecycled moet worden en de garen hergebruikt, is een logisch gevolg. Om die reden is Bo Weevil in 2022 ook GRS (Global Recycled Standard) gecertificeerd. Meer informatie vind je hier

Hoe gaat Bo Weevil om met de UPV maatregel?

Bo Weevil heeft zich aangesloten bij de Stichting UPV Textiel. Stichting UPV Textiel ondersteunt producenten en importeurs van kleding en huishoudtextiel bij hun individuele UPV-verplichtingen. Dit doet zij door namens de deelnemende bedrijven de inzameling, hergebruik en recycling van afgedankt textiel collectief te organiseren. Ook stimuleert de stichting consumenten om meer kleding en textiel gescheiden in te leveren via de textielbak of winkels.

Hoe organiseert de stichting de inzameling en verwerking om de doelen te behalen?

De structuur van het inzamelen sluit aan bij de bestaande infrastructuur voor textielinname en -verwerking. Momenteel wordt ongeveer 35% van het textiel hergebruikt en gerecycled, maar dit moet in 2025 verhoogd worden naar 50%, waardoor er extra maatregelen nodig zijn. De stichting werkt samen met de sector aan het bedenken van initiatieven om deze doelstellingen te realiseren. Daarnaast zal de stichting namens de aangesloten producenten en importeurs afspraken maken met andere stakeholders, zoals inzamelaars, gemeenten, sorteerders, kringloopwinkels en recyclers.

Op deze manier kan de consument het hele jaar door gratis oud textiel inleveren. Eén van de vereisten van de overheid.

Mochten er vragen zijn, dan horen wij dat graag. Je kan contact opnemen via de mail of het contactformulier.

Factuur
Kies uw taal

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »