Menu
EUR
Duurzame printtechnieken op biologisch katoenen tassen

Duurzame printtechnieken op biologisch katoenen tassen

Veel ondernemingen willen gepersonaliseerde producten, zodat ze op die manier hun merk of boodschap op een creatieve wijze kunnen uitdragen. Wij snappen dat. Veel producten worden gepersonaliseerd door middel van bedrukking. Maar hoe duurzaam is dat eigenlijk?

Een duurzame print  is helemaal niet zo eenvoudig, de print moet goed zichtbaar zijn,  de kleurenmooi, de print moet lange tijd zichtbaar zijn op de stof, en het product met gewassen kunnen worden zonder dat de print verdwijnt, los laat of vervaagt. Oftewel, de eisen en verwachtingen zijn hoog.

De eerste stap voor een duurzame print is gebruik maken van watergedragen inkten.

Wat houdt watergedragen inkten in?

Dit zijn drukinkten op waterbasis. Water wordt als het voornaamste oplosmiddel gebruikt. De samenstelling van de inkt is dan over het algemeen als volgt:

1- Water als oplosmiddel: Het belangrijkste kenmerk van drukinkten op waterbasis is het gebruik van water als oplosmiddel, in plaats van synthetische oplosmiddelen. Het water dient als drager voor de pigmenten of kleurstoffen in de inkt.

2- Kleurstoffen en pigmenten: De inkt bevat kleurstoffen of pigmenten voor de kleur. Kleurstoffen worden gebruikt voor kleurrijke resultaten, terwijl pigmenten vaak worden gebruikt voor dekking en duurzaamheid.

3- Additieven: Soms worden additieven zoals bindmiddelen, verdikkingsmiddelen en surfactanten toegevoegd om de inktconsistentie te beheersen en de afdrukkwaliteit te verbeteren.

Waarom is een watergedragen inkt voor het milieu beter dan andere oplosmiddelen?

 • Beperkte VOC-uitstoot: Het gebruik van water als oplosmiddel minimaliseert de uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOC's), wat de luchtkwaliteit en de gezondheid van de mensen die aan de machines staan ten goede komt.
 • Lagere milieubelasting: Drukinkten op waterbasis hebben over het algemeen een lagere milieubelasting. Ze dragen bij aan het verminderen van waterverontreiniging, luchtverontreiniging en het gebruik van schadelijke chemicaliën.

Voor een duurzame drukinkt zijn ook andere aspecten van belang: energiegebruik tijdens productie, afvalmanagement en gezondheid van de medewerkers. GOTS controleert ook deze aspecten om te zorgen dat het gehele proces duurzaam is.  

De volgende stap voor een duurzame gepersonaliseerd product is printmethode op katoen. Duurzame drukmethodes verschillen van de traditionele drukmethodes. Bij duurzame drukmethodes wordt er ook rekening gehouden met aspecten als het verminderen van water- en energieverbruik en het minimaliseren van chemisch afval.

De volgende duurzame druktechnieken kunnen worden toegepast:

 • Zeefdruk

Zeefdruk is een populaire druktechniek voor katoen. Zeefdruk ligt aan de basis van onze druktechnieken. Het is veelzijdig en het geeft je veel mogelijkheden in de print en materiaal waarop de print gedrukt wordt.

 • Digitale druk

Digitale druk is een duurzame optie omdat het minder water en inkt verbruikt dan traditionele drukmethoden. Bovendien hoeven er geen zeefdrukramen gemaakt te worden, en dat scheelt afval. Bij digitale druk kan je twee technieken onderscheiden, namelijk:

  1. DTG (Direct to Garment printing) is een uitstekende techniek voor foto’s of designs met veel detail of kleurverloop. Met speciale printkoppen wordt de inkt direct op het textiel geprint. Dit zorgt ervoor dat afbeeldingen haarscherp en zeer realistisch gedrukt kunnen worden.
  2. Direct to Film (DTF) printen is een nieuwe veelzijdige technologie met veel toepassingen. Met DTF wordt de print eerst met waterbasisinkt in full colour geprint op een folie, waarna deze met een hittepers op het textiel wordt gezet.
 • Transferdruk

Bij transferdruk wordt het ontwerp op een transferpapier afgedrukt en vervolgens met hitte overgebracht op het katoen. Duurzame transfermaterialen en inkten kunnen worden gebruikt om de impact op het milieu te verminderen.

Bo Weevil heeft verschillende samenwerkingen met duurzame drukkerijen in Nederland en India. Deze partijen gebruiken voornamelijk de volgende drukmethodes:

 • Zeefdruk
 • Digitale print

Hier zijn verschillende voorbeelden van print die Bo Weevil samen met klanten heeft ontwikkeld.

Geïnteresseerd in geprint maatwerk? Wij helpen je graag. Mail ons op [email protected]

Factuur
Kies uw taal

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »