Menu
EUR
De geschiedenis van Bo Weevil

De geschiedenis van Bo Weevil

Ruim 30 jaar geleden stond Bo Weevil aan de basis van biologisch katoen. Sindsdien is er een hoop veranderd, bij ons en om ons heen. Maar één ding is niet veranderd: we blijven ons inzetten voor een duurzamere wereld door stoffen en producten van GOTS-gecertificeerd biologisch katoen breder en eenvoudiger beschikbaar te maken. Gegarandeerd goed voor mens én planeet.

Hoe het allemaal begon …

Van noten naar katoen

In de jaren ’80 van de vorige eeuw kwamen Jan Schrijver en

 Michel Willems voor de projecten van Stichting Good Food veel in Turkije. Zij handelden in noten en gedroogde zuidvruchten van biologische teelt. Ze zagen ook allerlei andere teelten, waaronder katoen. Zo kwamen zij erachter hoe treurig het ermee gesteld was: de katoenteelt was in toenemende mate afhankelijk van pesticiden en kunstmest. Slecht voor mens, dier en bodem.

Samen met onder andere Agro Eco, een agrarisch adviesbureau, hebben zij onderzocht of katoenteelt biologisch mogelijk zou zijn. In 1989 is geheel voor eigen rekening en risico een eerste veld met biologisch katoen geteeld in Kahramanmaras, Turkije, gecertificeerd door SKAL en begeleid door Agro Eco.

Zo werd Bo Weevil als project geboren. Een sprong in het diepe, want een stevige business case lag er nog niet. Er waren toen nog een afnemers van de katoen voor verdere verwerking en daarom besloten zij om van de eerste oogsten zelf producten te maken; garens, stoffen en kleding, maar tassen, watten en wattenschijfjes.

Eco en eerlijk

Begin van de nieuwe eeuw groeide de aandacht voor het milieu en het verzet tegen de consumptiemaatschappij. Daarmee groeide ook de vraag naar biologische en eerlijke producten. Aanleiding voor Bo Weevil om de collectie producten te presenteren als het merk Ecotton. In 2006 werd de certificering Global Organic Textiles Standard (GOTS) ingevoerd en sinds die tijd zijn de stoffen en producten van Bo Weevil van het GOTS-label voorzien. Dat garandeert dat de hele productieketen gecontroleerd is.

Een nieuwe focus

In 2003 kwam Iris Komen Bo Weevil versterken, zij had toen al enige jaren ervaring in de kledingbranche. Het leidde er uiteindelijk in 2014 toe dat zij Bo Weevil overnam van Jan Schrijver. Jan Schrijver wist dat zij zijn missie voor een duurzamer textielindustrie naar het volgend niveau kon brengen. De activiteiten hebben zich verder ontplooid met focus op online verkopen en vergroten van het aanbod van stoffen en gereed product.  

Waar staat Bo Weevil anno 2023?

Duurzaamheid is meer mainstream geworden, maar vanzelfsprekend is het zeker nog niet. De textielindustrie heeft nog veel stappen te maken. Bo Weevil blijft zich inzetten voor de verandering van textielindustrie. Dit doen we door een veelzijdige collectie van hoogwaardige stoffen en producten te bieden aan professionele afnemers – van beginnende labels tot bekende (web)winkels in binnen- en buitenland, voor een betaalbare en eerlijke prijs. Het is uitdagend, ook na ruim 30 jaar maar wij blijven geloven in producten die goed zijn voor mens en planeet.

Factuur
Kies uw taal

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »