Informatie over mondkapjes


Bescherming

Alleen chirurgische mondkapjes kunnen beschermen tegen infectie, maar vanwege de maatregelen om besmetting met Covid-19 te beperken zijn mondkapjes van biologisch katoenen stoffen een goed alternatief. Onthoud wel dat deze mondkapjes je niet beschermen tegen Covid-19-besmetting, maar dat het anderen beschermt omdat je door het dragen van een mondkapje minder deeltjes in de lucht afgeeft. En door een mondkapje te dragen herinner je anderen eraan voorzichtig te zijn.

Herbruikbare mondkapjes: een duurzame keuze.

Een herbruikbaar mondkapje is volgens onderzoek van het University College London de meest duurzame keuze. Zie voor meer informatie dit artikel.

Welke stof?

Biologische katoenen stoffen zijn de beste optie omdat ze op 60 graden kunnen worden gewassen en geen allergieën of huidongemakken veroorzaken. We raden aan om poplin in combinatie met hydrofiel te gebruiken, met een flanel of non-woven tussenvoering voor het filter. Ook twillstoffen zijn geschikt. Twill is iets dikker dan poplin waardoor het de meest aanbevolen optie is. De in elkaar grijpende draadstructuur creëert een grotere barrière. Er is daarom slechts één laag twill nodig voor het mondkapje. Als je de voorkeur geeft aan dunnere stoffen, is de poplin-optie perfect voor het naaien van een dubbellaags mondkapje om er een ​​filter in te voegen.

In de Bo Weevil webshop wordt poplin en flanel verkocht; voor twill stoffen, zoals gabardine, verwijzen wij naar onze partner Pure Fabricz voor bedrijven of Pure Coverz voor consumenten.

Houd er rekening mee dat:

  • Deze stoffen en mondkapjes die eruit vervaardigd zijn hebben geen medische certificering. Ze zijn dan ook niet geschikt voor professioneel gebruik en ze beschermen niet tegen virussen. 
  • Wij kunnen de preventie van bacteriële of virale infecties niet garanderen door het gebruik van mondkapjes gemaakt met deze weefsels en nemen geen enkele verantwoordelijkheid hiervoor.
  • Gekleurde stoffen kunnen verbleken tijdens wassen op hoge temperatuur.  De stof zelf wordt echter niet beschadigd door wassen met warm water. Daarom adviseren wij te werken met lichte kleuren. 
  • Het mondkapje moet op minstens 60 graden gewassen worden om alle bacteriën of virussen te doden.
  • In verband met krimp adviseren wij de stoffen voor verwerking eerst te wassen op de temperatuur waarop het mondkapje later gewassen zal worden.

Liever kant-en-klaar?

Voor wie kant-en-klare mondkapjes wil kopen, verwijzen wij graag naar bedrijven die werken met biologische stoffen:

  • Rianne de Witte, ontwerpster van duurzame kleding.
  • Boromini Atelier, duurzaam & sociaal textiel atelier waar op kleine schaal textiel genaaid, geverfd en bedrukt wordt met natuurlijke pigmenten op basis van planten en mineralen.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »