Algemene informatie over de stoffen

 

 

Wat is biologisch katoen?

Biologische katoen wordt verbouwd op plantages waar de boeren uitsluitend gebruik maken van natuurlijke grondstoffen en methodes. Er wordt op de velden geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De katoen wordt met de hand geplukt en op de katoenvelden worden regelmatig andere gewassen verbouwd om zo verschraling van de grond te voorkomen.


Stoffen en GOTS

Alle stoffen die door Bo Weevil geleverd worden zijn gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen. Op het etiket op de rol staat de afkorting GOTS (Global Organic Textile Standard) en ons nummer CU005007. Omdat aan de stof geen GOTS-keurmerk bevestigd kan worden en daardoor aan de stof zelf niet zichtbaar gemaakt kan worden dat het om een gecertificeerde stof gaat, kan ná levering door ons een verklaring afgegeven worden. In deze verklaring staan alle gegevens die terug te leiden zijn naar de geleverde stof en wordt bij de jaarlijkse controle van Control Union geverifieerd. Ons GOTS-certificaat vindt u hier.

 

Kwaliteit

De meeste stoffen worden in Turkije gebreid en geweven en zijn van de Turkse Bergama katoen gemaakt. We willen deze katoen tot zijn recht laten komen en er kwalitatief hoogwaardige stoffen van laten maken. We hopen dat u hierin niet teleurgesteld wordt. Laat het ons weten als dat wel zo is, dan zorgen we naar alle redelijkheid voor een oplossing.
Tijdens kwaliteitscontrole neemt de producent uit verschillende rollen een monster. Dit is helaas noodzakelijk. Het kan dus voorkomen dat u een gat in de stof tegen komt.

 

Nabehandeling, verfstoffen

Stoffen worden gebleekt met waterstofperoxide en geverfd met toegestane, synthetische verfstoffen. Tijdens de productie mag onder meer geen gebruikt gemaakt worden van zware metalen, AZO verfstoffen en geen formaldehyde. Afval wordt hergebruikt of op verantwoorde wijze verwijderd.

De verfstoffen die gebruikt worden voor onze stoffen zijn low-impact reactieve verf stoffen. Het zijn synthetische verfstoffen. Control Union staat het gebruik van synthetische verfstoffen van geselecteerde producenten toe, mits het verfproces en de afvalsystemen voldoen aan de normen. De echtheden van synthetische verfstoffen zijn beter dan de echtheden van natuurlijke verfstoffen wat de duurzaamheid van een kledingstuk ten goede komt.

Control Union voert jaarlijks controle uit in de fabrieken en ateliers waar onze stoffen en kleding geproduceerd worden. 


Wassen, strijken, krimp

Onze stoffen zijn gewassen en mechanisch voorgekrompen, en zo nabehandeld dat er bij 40 graden wassen maximaal 5% krimp kan ontstaan. Meestal is het 3-4%. Uit milieuoverweging adviseren we om niet te bleken, niet chemisch te reinigen en aan de lijn te drogen. Bleken is sowieso hopeloos ouderwets (waarom staat het überhaupt nog op een etiket vraag je je af). De stof kan wel naar de stomerij, maar daar worden chemicaliën gebruikt (en je krijgt er altijd een plastic hangertje en zakje omheen, die je nooit meer gebruikt). Bij het wasadvies ziet u daarom vrijwel altijd ons advies om niet chemisch te reinigen. Maar het kan meestal wel. 
In de wasdroger drogen is echt niet zo verstandig: niet voor je energierekening, niet voor de krimp, maar de stof slijt er ook sneller door.
Strijken kan natuurlijk, liefst op een zo laag mogelijke stand, een of twee puntjes.


Monstermeters

We adviseren u monstermeters te bestellen en monsters te maken om er zeker van te zijn dat de stof aan uw verwachtingen voldoet. Per 1 oktober 2016 zijn de bestelmogelijkheden voor monsters en kleine metrages uitgebreid; elke gewenste metrage is nu te bestellen. We kregen zo vaak vraag naar metrages kleiner dan een rol maar konden deze service niet bieden. Deze service is daarom overgegaan naar Pure Fabricz die deze service wél kan bieden. In de webshop van Pure Fabricz vindt u al onze stoffen en kunt u dus elke gewenste metrage bestellen. Bij elke stof op onze website vindt u een link die direct op de juiste pagina in de webshop van Pure Fabricz uitkomt. Direct naar www.purefabricz.com kan ook. 
 

Beschikbaarheid

We doen er alles aan om alle stoffen op voorraad te hebben. Het kan echter gebeuren dat stoffen onverwacht snel verkopen en daarmee op zijn voor we nieuwe hebben kunnen laten maken. Van begin tot het eind duurt het produceren van een stof ongeveer 2 maanden. Check dus op tijd bij ons of we een stof voorradig hebben. Zeker als het om een grotere hoeveelheid gaat. 

Condities

Biologische stoffen moeten anders behandeld worden dan conventionele stoffen. Bijvoorbeeld doordat de productieruns van weven en breien kleiner zijn kunnen er meer imperfecties zijn in de stof. Als gevolg van low-impact hulpstoffen en verwerkingstechnieken die gewoon zijn in milieuvriendelijke productie kunnen vlekken of onregelmatigheden in de stof voorkomen. Uiteraard doen we er alles aan om de best mogelijke kwaliteit te leveren zonder de integriteit van het biologische stoffen te schenden. Maar houdt  u er rekening mee dat dit mogelijk is als u stoffen bij ons besteld.

Bo Weevil is niet aansprakelijk voor producten die gemaakt zijn van onze stof. Alle producten gemaakt van Bo Weevil stoffen zijn geheel voor de verantwoordelijkheid van de ontwerper of eigenaar van het product en Bo Weevil is niet aansprakelijk voor juridische maatregelen als gevolg van het product.

Let op: retouren worden niet geaccepteerd als de stoffen zijn gesneden of anderszins verwerkt. Alle verkopen zijn dan definitief.
 

Uw wens?

Onze collectie groeit. We willen graag uw input. Laat ons weten wat u nodig heeft, dan gaan we op zoek naar de biologische stoffen die u zoekt: [email protected]

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »