Waarom biologisch katoen?

Biodiversiteit is essentieel om onze voedselsystemen in stand te houden. Door decennia van intensief landgebruik zijn de woongebieden voor dieren in het wild verminderd. Het verdwijnen van de biodiversiteit is een grote bedreiging voor de toekomst van voedsel, levensonderhoud, gezondheid en milieu. De klimaatcrisis en een groeiende bevolking wereldwijd verergeren dit probleem.

Biologische landbouw kan dit scenario tegengaan en juist de biodiversiteit ondersteunen door woongebieden te bieden aan wilde soorten, waardoor ze in aantal en variëteit toenemen. Bij biologische landbouw kan ook de bodem gezonder blijven waarbij er ruimte is voor bodemfauna en minder bodem- en waterverontreiniging. Biologisch betekent dat een natuurlijke balans kan blijven bestaan, waardoor ook biodiversiteit zal blijven bestaan.

 

Waarom GOTS- gecertificeerd katoen?

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Het is de internationale standaard voor biologisch textiel en garandeert voor katoen dat de productieketen van het schonen (scheiden van de katoen vezels van de zaden) tot en met het vervaardigen van het eindproduct op een duurzame manier wordt gedaan. Dus geen pesticiden of kunstmest bij de teelt en alleen goedgekeurde stoffen voor verven en drukken én fatsoenlijke arbeidsomstandigheden in elke productiestap.

 

Wat gaat vooraf: IFOAM

GOTS gecertificeerde bedrijven mogen alleen biologisch katoen inkopen die gecertificeerd is door een organisatie die aangesloten is bij IFOAM – Organics International. Dat is de wereldwijde koepelorganisatie van de biologische landbouw- en voedingssector. Die onderhoudt de regelgeving voor biologische landbouw en bewaakt de regelgeving rond keurmerken en de procedures voor biologische certificering en de controle op naleving.

 

Bo Weevil  en GOTS-certificering

Alle stoffen en producten van Bo Weevil zijn gemaakt van biologische katoen en GOTS-gecertificeerd. Daarom zijn ze voorzien van een label met het GOTS-logo en ons registratienummer CU005007. Bekijk hier ons GOTS-certificaat. Dit is geldig tot 10-05-2021 en wordt dan na de jaarlijkse inspectie weer vernieuwd.

 

Meer weten?

Op www.global-standard.org wordt de standaard uitgebreid beschreven. Een kortere, maar heldere uitleg vind je in onderstaand filmpje (Engelstalig).

Opmerking bij het filmpje:

Het GOTS-label kent twee niveaus. Bo Weevil verkoopt alleen producten met het label ‘organic’, dat staat voor minimaal 95% gecertificeerde organische vezels. Bij de 70% uit het filmpje geldt het label ‘made with organic’. Beide zijn te herkennen aan het groene GOTS-logo mét registratienummer.  

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »