Tamil Nadu

  • Geplaatst op
  • Door Iris
  • 1

In december 2016 bracht ik een bezoek aan India, dit keer aan een nieuwe producent in het zuiden van India, in Tamil Nadu. Op dag van vertrek ontving ik dit bericht:

‘Sorry to inform you that the Chief Minister of Tamil Nadu Ms Jayalalitha is expired just now. She is a big leader and Government is announced 3 days holiday. Transport and other essentials are closed. Entire of our plans are collapsed’.

Even dacht ik dat mijn reis naar India niet door kon gaan toen ik dit bericht op dag van vertrek ontving. Maar na vele whatsapp berichten liet mijn producent me weten dat ik in het vliegtuig kon stappen. Tegen de tijd dat ik er was zou het al heel wat rustiger zijn. Dus ik ging. Ik kwam terecht in een provincie in rouw: veel afbeeldingen van de Chief Minister, overal bloemen en ander eerbetoon aan deze zeer markante dame.
Vóór Ms Jayalalitha aan haar lange politieke loopbaan begon was ze een heel succesvolle actrice. In mei dit jaar begon ze aan haar vijfde periode als Chief Minister. Een van haar belangrijkste programma’s is het zogenaamde cradle-baby scheme: het geeft vrouwen de mogelijkheid om hun pasgeboren baby anoniem aan te bieden voor adoptie. Hiermee zijn de levens van vele pasgeboren baby’s, met name meisjes, gered. 
 

Of ze ooit overwogen heeft om het verkeer veiliger te maken weet ik niet maar op dat gebied is ook nog wel wat winst te behalen. In Nederland slaan we door met regelgeving maar taferelen als hieronder zijn het andere uiterste.... 
De reden van mijn bezoek aan Umaselvan, de nieuwe producent, is tweeledig. De meeste stoffen van Bo Weevil komen uit Turkije. India heeft andere kwaliteiten en die kunnen een aanvulling zijn op de huidige collectie. En een tweede reden voor deze reis is om persoonlijk kennis te maken met de producent, en zijn atelier en productiefaciliteiten te zien. Vooral om te weten of het echt goed gaat: hoe zijn de arbeidsomstandigheden, lopen er geen kinderen in de productie rond, is het er schoon? Pas na zo’n kennismaking kan een samenwerking beginnen. 
In de twee dagen dat ik er ben, laat Umaselvan mij alles zien van zijn product en productiemogelijkheden. Hij heeft in de korte tijd van zeven jaar een groot bedrijf opgebouwd. Om het productieproces te controleren en tegelijkertijd flexibel te houden doet hij zoveel mogelijk in eigen beheer. Een weverij met 16 weefgetouwen, een atelier met 16 naaimachines en een verpakkingsafdeling zorgen ervoor dat hij snel kan reageren op de vraag van de klant. 
Een aantal stappen wordt door andere producenten uitgevoerd, zoals het verven en printen van stoffen. De ververij die Umaselvan inzet, werkt sinds 4 jaar volgens GOTS normen. Daar is de aanleg van een watertreatmentsystem voor nodig geweest. Het is indrukwekkend om te zien welke en hoeveel stappen er nodig zijn om het afvalwater te reinigen en opnieuw bruikbaar te maken het verfproces. Minstens zo indrukwekkend is het besef dat het productieproces er 25-30% duurder door is geworden. 


Dit is het ingedikte vuil nadat het in 12 stappen van het water is gescheiden. Tijdens dit veel te korte bezoek ontdek ik dat Umaselvan zijn bedrijf leidt met zijn hart. Hij probeert elke vorm van vervuiling te mijden en gaat zorgvuldig om met grondstoffen en energie. Elk jaar plant het bedrijf 300 bomen om groene gebieden te creëren, samen met leveranciers en klanten. Getuige het boompje dat ik mocht planten.

Weer een mooi bezoek aan een mooie producent! met veel vertouwen voeg ik deze producent aan de selectie van producenten van Bo Weevil. 

 

 

 

 


Reacties

  1. Monique Zoon - Pure Coverz Monique Zoon - Pure Coverz

    Prachtig om met je mee te reizen en een kijkje te nemen bij deze nieuwe producent. De eerste stoffen van ze zijn prachtig, dus dat belooft veel moois voor de toekomst!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »